środa, 2 listopada 2011

Polska - Sikorka Bogatka


Bogatka (Parus major) jest to niewielki, częściowo wędrowny ptak z rodziny sikor. Zamieszkuje od Atlantyku po Pacyfik rozległe obszary Europy, północno-zachodniej Afryki i umiarkowaną oraz cieplejszą strefę Azji prócz najwyższych gór. Nie zalatuje północnej tundry. Na większości swojego areału to ptaki prowadzące osiadły tryb życia lub częściowo wędrowne.
Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. 
Pocztówkę otrzymałam od Darka (darjot).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz